Notice: Undefined index: options in /var/www/clients/client14/web72/web/wp-content/plugins/elementor-pro/modules/theme-builder/widgets/site-logo.php on line 192

A szemrevaló választás

Mindent a szemszárazságról!

Szemszárazság, száraz szem szindróma

Számos orvosi néven elnevezett betegségről beszélünk: száraz szem betegség, száraz szem szindróma, keratokonjunktivitisz szikka, keratitisz szikka. Tünetei a szuró, égő érzés, a fényérzékenység, a szem­pirosság, idegentest érzés, kontaktlencse illesztési, illetve viselési prob­lemák, fokozott könnyezés, homályos látás, szemfáradtság, melyek akkor alakulnak ki, ha a könny nem képes a szem megfelelő nedvesí­tésére, például csökkent a könnyképzés, vagy nem a megfelelő össze­tételű könnyfilm termelődik. Száraz szem betegség esetén megnő a könnyfilm ozmolaritása és a szem felületén gyulladás alakul ki, mely következményes szemfelszíni sérülésekhez vezethet. Lássuk a részlete­ket a száraz szemet illetően!
A száraz szem szindróma alapvetően két főbb oki tényezőre vezethető vissza.

Csökkent könnytermelés

mely kialakulhat

 • az életkor előre haladásával, 50 éves kor fölött gyakoribb az előfor-dulása;
 • bizonyos betegségek kapcsán, ilyen a Sjögren-szindróma (elsődleges és másodlagos), az allergiás szembetegségek, a reumás artritisz, a lupusz, a szkleroderma, a graft versus host betegség, a szarkoidózis, a pajzsmirigy rendellenességek vagy az A-vitamin hiány;
 • gyógyszerek által, mint az antihisztaminok, a nyálkahártya duzza-natát csökkentő úgynevezett dekongesztáns hatóanyagok, hormonpótló terápiák, antidepreszánsok, magas vérnyomás elleni vagy az akne kezelésére használt készítmények, fogamzásgátlók és a Parkinson kór gyógyszerei;
 • például kontaktlencseviselés közben, vagy lézeres műtétet köve-tően. A szaruhártyában található idegvégződések érzéketlensége miatt, mely csak átmeneti ideig okoz panaszokat.

Könny fokozott párolgása

melyet okozhat

 •  
 • Meibom-mirigyek működészavara: a meibom-mirigyek a szemhéj szélein találhatók, ezek az apró mirigyek termelik a könnyfilm olajos (lipid) fázisát. Fontos figyelni pl. sminkeléskor, hogy ne sérül-jenek, a kivezető nyílásaikat ne zárjuk/fedjük el; 
 •  
 • pislogás számának csökkenése, mely kialakulhat betegség, mint a Parkinson kór következtében, de fokozott koncentrálás során is, például olvasáskor, vezetéskor, vagy számítógép előtti munkavég-zéskor/játszáskor; 
 • szemhéj problémák, kifelé vagy befelé forduló szemhéjak;
 • szem allergiák; 
 • tartósítószert tartalmazó szemcseppek alkalmazása;
 • környezeti tényezők, mint szél, füst, vagy száraz levegő; 
 • A-vitamin hiánya. 

Fontos a száraz szem szindróma korai felismerése és okának feltárása (ehhez célszerű és javasolt a szakorvost felkeresni), mert az időben megkezdett kezeléssel megelőzhető a szemfertőzések kialakulása, a szaruhártya gyulladása, következményes sérülése, esetleg kifekélyese-dése, és az életminőség is megőrizhető. A kezelés leginkább a beteg-ség súlyosságától függ, melyben műkönnyek, gyógyszeres kezelés, és szemet védő eszközök alkalmazása, esetleg sebészi beavatkozás egyaránt szerepelhet. A betegek nyomon követése a tünetektől, és a súlyosságtól függ. Figyelembe kell venni a környezeti tényezőket is (légszennyezés, klímaberendezés, számítógép használata, tv-nézés stb.) és érdemes néhány életmódváltoztatást is megtenni a javulás érdekében.

Amennyiben a száraz szem hátterében feltételezhetően valamilyen betegség áll fenn, mint pl. Sjögren-szindróma, mindenképpen reumatológus vagy immunológus szakorvosi vizsgálat szükséges az esetle-ges alapbetegség tisztázása céljából. 

A Sjögren-szidróma mint autoimmun betegség lényege a könny víztar-talmú rétegének hiánya, a száj szinte teljes kiszáradása, és az ún. kötő-szöveti betegség együttes jelenléte (vagy hiánya). A betegek nagyobb részben nők, akiknél a vérben ún. auto-antitestek vannak jelen. Maga az elsődleges Sjögren-szindróma akár súlyos formában is jelentkezhet. E betegeknél nincsen jelen a már említett kötőszöveti betegség. A szemészeti tünetek, a szemszárazság viszont erőteljes formában fennáll.

A másodlagos Sjögren-szindróma esetében valamilyen klinikailag igazolt autoimmun betegség jelen van, pl. a kötőszöveti betegség, vagy a reumatoid artritisz, vagy az SLE (szisztémás lupusz), vagy a szisz-témás szklerózis. Ezek talaján alakul ki a szem- és szájszárazság.

Ha nem igazolódik betegség, akkor háziorvosi szinten, vagy szemész-orvos segítségével kell a kezelést megbeszélni, kialakítani.

Az amerikai szemlélet szerint a kezelésben az első lépés az életmódváltoztatás: megfelelő, vitaminban, telítetlen zsírsavakban gazdag diéta (A-vitamin, omega-3 zsírsav), valamint a környezet lehetséges változtatása, pl. a légszennyezés, dohányfüst kerülése, klímaberendezés csekélyebb működtetése, kevesebb számítógépe-zés, több pislogás stb.). Amennyiben ez nem elegendő, akkor követ-kezik a lubrikánsok (műkönnyek) alkalmazása, és ha szükséges, akkor a gyógyszeres terápia.

(forrás: Mayo Clinik)

hírek / érdekességek